DUNAVOM KROZ ISTORIJU
Izlet Dunavom kroz istoriju

11.-12. Septembar 2020.

U vanrednim uslovima izazvanim virusom korona, uspeli smo da uz poštovanje svih epidemioloških mera, realizujemo ovaj fantastični izlet za sve zaposlene.

Prvi dan smo, sunčajuči se na palubi broda koji je klizio mirnim Dunavom od Beograda do Tekije na samom početku videli beogradsku tvrđavu i Kalemegdan, pančevačke svetionike na ušću Tamiša. Zatim smo polako došli do Smedereva, prošli pored naše smederevske kancelarije i tvrđave i došli do ramske tvrđave gde je Dunav najširi na prostoru Srbije.

Malo ko od nas je do sada imao priliku da vidi ova zdanja iz ove perspektive a utisak je bio zajednički, sve izgleda mnogo drugačije i impozantnije nego sa kopna!

Ploveći pored Golubačke tvrđave došli smo u Nacionalni park Đerdap, poznat kao “Gvozdena kapija” i ušli u najdužu i najdublju evropsku klisuru.

Neko vreme je sve toliko bilo lepo, mirno i relaksirajuće da su neki i zaspali u ležaljkama na suncu?

Nastavili smo laganu plovidbu pored Donjeg Milanovca, zatim ušli u “Veliki i Mali Kazan”, prošli pored statue poslednjeg dačanskog kralja Decebala, a zatim došli do mesta gde je rimski car Trajan utisnuo svoj neizbrisiv trag u steni, poznato kao Trajanova tabla. E, ovde više niko nije spavao ni sedeo i samo su “škljocale” kamere na telefonima…jer ovo može samo da se vidi sa broda…

U Tekiju smo došli nakon 9,5h sati plovidbe, smestili se u hotelu u Kladovu i nakon osveženja i malo rekreacije, obišli ovaj interesanti grad na Dunavu na granici sa Rumunijom.

Sutradan smo, uz pratnju odličnog vodiča, obišli prvo izuzetno bogati Arheološki muzej Đerdap, zatim smo polako krenuli nazad mini-busom. Usput smo posetili arheološki lokalitet Diana, obišli HE Đerdap, odmorili se na vidikovcu Kapetan Mišin Breg, obišli jedno od najstarijih urbanih naselja Evrope i sveta, Lepenski Vir i vratili se uveče kućama, raspoloženi i osveženi.

Utisci sa izleta su više nego pozitivni a o celokupnoj atmosferi u najbolje govore naša nasmejana lica.

Nadamo se da ćemo uskoro biti u mogućnosti da organizujemo neki sličan izlet i unapred se radujemo!