KROZ VOJVODINU

Ako niste do sada bili u petrovardinskim vojnim galerijama, prelažemo da to uradite. Imali smo priliku da siđemo ispod zidina ove velike tvrđave i prošetamo kroz njene katakombe izgrađene za vreme turskih osvajanja. To je bila prva stanica našeg raznovrsnog puta.

Vodič je obavezan jer bez njega ne bismo saznali istorijsku pozadinu, namenu i način gradnje ovih tunela. To je bio kompletan inžinjerski poduhvat koji je trajao dugi niz godina i uključio mnogo ulaznih parametara. Plan izgradnje je predviđao i predvideo sve moguće načine napada na utvrđenje. Postojala je razrađenu strategija načine odbrane, plan boravka ljudstva… I ono što je najznačnije, uspeli su, tvrđava nije osvojena! 

Nismo imali fotografsku opremu potrebnog kvaliteta pa ne možemo dočarati atmosferu, ali svakako je najbolje da se ode i vidi na licu mesta. 


Obzirom da niko od nas nije bio „U tem Somboru“, izabrali smo ovaj prelepi grad za glavnu destinaciju našeg puta kroz Vojvodinu. Za početak, uputili smo se u galeriju 
„Milan Konjović“ kroz koju nas je proveo odličan kustos.

Nastavili smo šetnju kroz kroz grad prepun istorije, umetnosti, fantastičnih priča iz prošlosti. Sa svim tim nas je upoznao lokalni vodič, zaljubljenik u svoj grad koji je uspeo da nas sve oduševi i pokaže nam šarm i lepote Sombora.


Sledećeg dana smo se uputili u Bački Monoštor. Posetili smo nekoliko interesantnih lokacija koje gde smo mogli da vidimo i osetimo istoriju i način života ovog kraja, predivnu prirodu, naučimo nešto o proizvodnji meda od lokalnih proizvođača. 

Vratili smo se brodićem, Velikim bačkim kanalom koji izgleda potpuno neverovatno  u svojoj tišini, sa pticam koje lete iznad nas, belim i žutim lokvanjima raspoređenim duž ivica kanala. Put je trajao oko 2h ali nam je brzo prošao uz laganu priču našeg kapeta. Naravno morali smo da probamo čuveni riblji paprikaš u čardi na obali kanala. 


Poslednja etapa naše eksurzije je bila Fruška gora.
Prema izboru, neki su otišli u šetnju a neki da voze kvadove. 


Uz dobro druženje, dodali smo malo istorije, 
umetnosti, obilazak grada, relaksacije, malo sporta i naravno specijalitete lokalnih kuhinja. Za svakoga po nešto ali dobra zabava za sve nas!